Skip to content

România şi gaşca de hoţi

20/04/2012

PDL a rămas, de mai mult timp, şi fără sprijin electoral, şi fără capacitatea de a dialoga cu opoziţia sau cu organizaţii ale societăţii civile. Dacă astăzi se află încă la guvernare, este numai datorită concesiilor făcute aliaţilor şi susţinerii administraţiei locale portocalii. La final de mandat, mai ales, nu contează nici apărarea intereselor naţionale, nici buna guvernare. Singurul lucru important este jefuirea resurselor statului, indiferent de metode şi fără a ţine cont de consecinţele asupra României şi asupra românilor.

Pentru că epoca şantajului parlamentar, care a început în 2009, se apropie de sfârşit, pentru că este din ce în ce mai greu să-şi păstreze nu doar aliaţii politici, ci şi membrii de partid, PDL recurge la soluţii din ce în ce mai disperate. Preşedinţii consiliilor judeţene şi primarii partidului de guvernământ au condiţionat susţinerea acordată Guvernului Ungureanu de alocare a fondurilor guvernamentale către teritoriu.

Guvernul a cedat repede, ba chiar a suplimentat fondurile, în timp ce primăriile şi consiliile opoziţiei nu au primit niciun ban. UDMR a ameninţat cu ieşirea de la guvernare dacă la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş nu se înfiinţează o facultate exclusiv maghiară. Guvernul a ridicat steagul alb în faţa formaţiunii maghiare, ignorând Constituţia şi principiul autonomiei universitare.

Toate acestea se întâmplă pentru ca liderii PDL – de la Boc şi Videanu la Udrea şi Liviu Negoiţă – să poată continua să încaseze şpăgi grase din privatizări şi, în mod special, din vânzări pe nimic ale resurselor subsolului. Fie că e Roşia Montană, fie că e Roşia Poieni, aur sau cupru, ce importanţă are? Ce pot să însemne România şi bogăţiile ei pentru o gaşcă de hoţi?

Din aceste motive, USL a depus la Parlament o moţiune de cenzură împotriva jafului produs de guvernul PDL, acum, pe ultima sută de metri. Opoziţia nu are încă majoritate, dar tot mai mulţi parlamentari ai puterii fac un pas înapoi. Vom vedea, cu acest prilej, cât de patrioţi sunt parlamentarii ardeleni de la PDL şi cât de interesat de buna guvernare este Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

În acelaşi timp, ştim cu toţii că această stare de fapt va putea lua sfârşit în acest an electoral. Dacă fiecare dintre noi va spune cât se poate de apăsat că aşa nu se mai poate. Pentru că trebuie să înţelegem că fiecare vot acordat unui reprezentant al PDL, fie la alegerile locale, fie la cele parlamentare, nu face decât să menţină această putere în administraţia acestei ţări, nu face decât să menţină această stare de sărăcie şi deznădejde.

Puterea de a schimba lucrurile ne aparţine doar nouă.

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: