Skip to content

Ce capcană pregăteşte Băsescu

21/03/2012

De câteva zile, Traian Băsescu împreună cu purtătorii lui de cuvânt portocalii au readus în atenţia publicului modificarea Constituţiei în sensul reducerii numărului de parlamentari şi renunţarea la una dintre camerele Parlamentului.

Obsedat de comasări, cum îl ştim pe Băsescu, a propus ca acest referendum  să fie organizat în aceeaşi zi cu alegerile locale. Această idee a lansat multiple dezbateri şi mulţi s-au întrebat de ce vrea Băsescu acest referendum abia acum, la aproape patru ani de la momentul în care aceste teme au fost aprobate tot prin referendum de către români. Ce l-a oprit să facă acest lucru în tot acest timp?

Vă zic eu: nimic. Plusez şi spun că nici măcar nu l-a interest această temă vreodată.  Referendumul din 2009, comasat cu primul tur la prezidenţiale, a fost o metodă de a atrage atenţia românilor cu o temă populară precum reducerea numărului de parlamentari şi implicit de a-şi face imagine pozitivă. Acum este vorba despre aceeaşi schemă, însă intenţia este de a capitaliza imagine pozitivă pentru candidaţii PDL la alegerile locale.

Apoi calculul e simplu. Dacă îi iese „pasenţa” va avea parte după alegerile parlamentare din noiembrie de un Parlament mai mic şi mult mai uşor de manevrat, iar formarea unei majorităţi favorabile ar fi mai facilă. Dacă USL se va opune acestui lucru, în primă etapă, în Parlament, preşedintele “jucător” va spune că suntem împotriva voinţei poporului. E o capcană tipică lui Băsescu care se poate evita însă foarte simplu: prin continuarea protestului parlamentar.

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: