Skip to content

Băsescu, aurul şi minerii

09/03/2012

De câteva zile, mii de mineri protestează la intrarea în municipiul Petroşani pe bună dreptate. Îşi cer drepturile acordate de către fostul Ministru al Economiei, Ion Ariton. Între timp, Preşedintele Traian Băsescu, în discursul adresat „colegilor de partid şi uniunii de guvernare” din Parlamentul României, susţine că mineritul a devenit rentabil. Normal că este rentabil dacă le promiţi muncitorilor sporuri de periculozitate, dar nu le plăteşti salariile.

Fostul Ministru al Economiei s-a angajat prin semnătură că sporul de periculozitate pentru mineri va fi aliniat la legile actuale. Asta înseamnă că, per total, salariile minerilor trebuiau crescute cu 10%.

Nivelul de trai din Valea Jiului este sub limita de existenţă. Iar minerii sunt o categorie, din multe alte categorii, pe care actuala Putere a îngropat-o aproape definitiv. Nu este pentru prima dată când minerii au apelat la această formă de protest pentru a-şi câştiga drepturile salariale. Au fost minţiţi şi în ceea ce priveşte salariile compensatorii.

Ceea ce mă deranjează este că la Cotroceni, situaţia minerilor din Petroşani a devenit un prilej pentru demogogie. Preşedintele spune în Parlament că „mineritul a devenit iar rentabil” şi propune dezvoltarea acestui segment pentru crearea de noi locuri de muncă. În loc să fie preocupat de situaţia din Valea Jiului, Preşedintele face lobby doar pentru Proiectul Gold Corporation, de la Roşia Montană. Aluzia e directă: „Acesta este adevăratul aur al unei societăţi – locurile de muncă ” a spus şeful statului.

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: