Skip to content

Decredibilizarea României de către PDL în trei paşi

21/02/2012

De aproape un an de zile, Comisia Europeană transmite în mod repetat avertizări României cu privire la neregulile care afectează întreg mecanismul de absorbţie a fondurilor europene si la faptul că există numeroase suspiciuni privind licitaţiile organizate. Mai simplu spus, Comisia Europeană sistează pe banda rulantă plăți către România din cauza faptului că banii nu au ajuns către scopul declarat, ci în buzunarele clientelei politice. Pentru a fi mult mai elocvent, reiau firul celor 3 atenționări din partea Comisiei Europene din 2011 până în prezent:

1. În februarie, României ii sunt transmise semnale din partea Comisiei Europene privind sistarea fondurilor nerambursabile în valoare de 3,5 miliarde de euro. Este vorba despre plăţile prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), oprite ca urmare a deficienţelor majore ale sistemului de management şi control al programului.

2. În ianuarie, România a fost avertizată de acelaşi for din cauza contractelor făcute de Primăria Sectorului 3, cerând României să respecte normele în materie de achiziţii publice. Oare procentul de 10% din contract ce revine fiecărei firme participante să fie motivul pentru care autoritatea locală nu a respectat o serie de proceduri pentru acordarea contractului în valoare de aproximativ 110 milioane de euro?

3. Anul trecut, Comisia Europeană a întrerupt plăţile pentru Axa 2 a Programului Operaţional Regional (POR) – Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport din cauza deficienţelor constatate şi a cerut autorităţilor române să verifice toate contractele de lucrări încheiate cu beneficiarii Axei 2.

După cum vedem, situația este cu adevărat dramatică, dar evident alimentată de către actualul regim. Nu numai că ţara noastră nu atinge parametrul maxim de atragere a fondurilor europene, dar autoritățile de la București reușesc să decredibilizeze ţara noastră în mod constant în faţa Comisiei Europene.

Şi totuşi, atât în campania electorală, cât şi în timpul mandatului, PDL a clamat de fiecare dată că prioritatea zero este atragerea fondurilor europene. Toată floarea cea vestită a PDL s-a bătut cu pumnul în piept că va pune umărul la acest proiect, că va aduce în ţară miliardele pe care ni le pune la dispoziţie Uniunea Europeană.  Cei de la PDL au reuşit in schimb  „performanţa” de a atrage 5,5% din totalul fondurilor.

Ministrul Afacerilor Europene, Victor Orban, a declarat că cel mai probabil vor mai fi astfel de „accidente”. Comisia Europeană va continua verificarea numeroaselor afaceri întreţinute din bani comunitari şi, după cum bine ştie şi dumnealui şi vede o ţară întreagă, cu siguranţă vor mai fi făcute publice licitaţiile ilicite puse la cale de către sponsorii PDL.

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: