Skip to content

Aţi minţit din nou, domnule Preşedinte

14/02/2012

Intervenţia domnului Traian Băsescu de aseară ne-a demonstrat încă o dată, dacă mai era nevoie, cât de interpretabile sunt legile ţării pentru însuşi Preşedintele României. De această dată, tergiversările sale s-au îndreptat către legea privind instaurarea stării de urgenţă. Deşi a invocat exact legea care îi permite să decreteze această măsură excepţională ,dar absolut necesară pentru situaţia din judeţele afectate de căderile masive de zăpadă, Preşedintele a omis în mod intenţionat paragrafele care făceau ca această decizie să fie una firească. Fără să exagerez, cred că preşedintele României a dezinformat populaţia cu bună ştiinţă.

Pentru a fi mai clar, mă voi ajuta de legea menţionată de domnul Preşedinte, 453/2004, care prevede că  starea de urgenţă se poate institui prin decret prezidenţial în cazul “producerii ori producerea unor calamităţi fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea, după caz, a urmărilor unor dezastre”.

Este normal ca domnul Preşedinte să creadă că nu ne aflăm într-o astfel de situaţie, doar subalternii săi l-au informat că oamenii au murit beţi de fericire şi nu din cauza hipotermiei severe. Privind lucrurile într-un mod serios, trebuie să fim conştienţi că cei 79 de oameni decedaţi şi miile de oameni izolaţi în nămeţi reprezintă mult mai mult decât o simplă cifră, reprezintă o emblemă a incompetenţei puterii portocalii.

Şi acum urmează minciuna. Domnul Băsescu ne spune că “odată instituită starea de urgenţă prin decret al Preşedintelui României, înseamnă că toate măsurile care se dispun, se dispun prin ordonanţe militare. De asemenea, unităţile militare se trec în trepte superioare de pregătire de luptă.” Fals domnule preşedinte.

Articolul următor din lege l-aţi sărit: Art. 19. – Pe durata stării de urgenţă instituită în caz de calamnitate, gestionarea măsurilor dispuse revine Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, sub conducerea nemijlocită a Ministrului Administraţiei şi Internelor şi în coordonarea Primului-Ministru.” Domnule Băsescu, “pregătirea de luptă”  se impunea în cazul altui tip de ameninţare la adresa ţării, definită clar în aceeaşi lege nu în caz de calamnitate.

Nu putem trece cu vederea declaraţiile penibile ale secretarului de stat de la Interne, domnul Mihai Capră. “Eu am trait in vremea comunismului, astfel de masuri imi dau fiori” şi nici declaraţiile liderului PDL, Mircea Toader: „ Au băut şi au adormit acolo” – un simbol al atitudinii pline de aroganţă şi indiferenţă pe care Puterea o manifestă în mod curent faţă de populaţie.

Domnule Preşedinte, haideţi să vă spun care cred că sunt motivele reale pentru care aţi considerat că moartea a zeci de români şi izolarea a zeci de mii nu este o calamnitate şi de aceea  nu merită instituirea stării de urgenţă: 1)guvernul trebuia să pună la dispoziţie banii din fondul de rezervă şi probabil că aveţi alte planuri cu acei bani 2) recunoşteaţi faptul că sunteţi depăşit de situaţie şi că guvernul a intervenit prea târziu şi 3) nu mai puteaţi, după ce se linişteştesc lucrurile să daţi vina pe autorităţile locale că nu şi-au făcut datoria.

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: