Skip to content

Oamenii exploatează natura. Natura ne poate ajuta dacă o lasăm să ne ajute.

16/11/2011

Oamenii exploatează natura. Este un fapt. De la primul foc şi până la era IT, civilizaţia umană s-a bazat pe resursele planetei pentru a-şi asigura existenţa şi a-şi spori confortul.Până la revoluţia industrială nu s-a putut pune problema unei gândiri ecologice. Metodele tradiţionale de producţie erau ecologice de la sine. Se “recicla” din raţiuni de eficienţa. “Revoluţia Industrială,” insă, a adus pe lângă dezvoltarea ştiinţei şi societătii şi creşterea exponenţială a capacităţii de producţie. Odată cu primele utilaje industriale a apărut şi premisa unei puteri de exploatare disproportionate vis-a-vis de puterea de regenerare a planetei. O putere mai mare cere intodeauna o responsabilitate mai mare.

Agenda ecologică naţională a României preia la nivel de politicâ publicâ măsurile ecologice ale organizaţiilor din care face parte. Aceste măsuri sunt rezultatul negocierilor internaţionale şi au ca principal scop stoparea efectelor negative ale societăţii asupra mediului inconjurător. Acest fapt este o chestiune de normalitate.

Cred, insa, ca acestei agende i-ar trebui adaugate elemente de politica publica ce imbratiseaza ideea de armonizare a productiei economice cu mediul inconjurator. Natura ne poate ajuta dacă o lasăm să ne ajute. România este o ţară europeană in curs de dezvoltare în care, din păcate, nu s-au facut prea multe proiecte de infrastructură. Există şi o parte bună în acest adevar trist: Nu avem prea multă infrastructură de actualizat. Avem, insă, multă infrastructură de construit iar aceasta se poate planifica incluzând din start ideea de sustenabilitate ecologică.

Societatea romanească este dezrădăcinată cultural şi economic. Pe bună dreptate, nu poţi cere unui om care se zbate să işi hrănească familia, sa recicleze selectiv sau să planteze un copac.

Investiţiile care se fac acum în “interesul mediului inconjurător” sunt doar de faţadă. Proiectele ecologice ar trebui să vizeze fondul problemei. În loc să trateze efectele ar trebui să elimine cauzele. Un leu investit in coşuri de gunoi poate salva un leu pe zi în costuri de curăţenie. Un copac plantat in locul potrivit ne poate scăpa de grija prafului in bucuresti.

One Comment leave one →
  1. gabryela permalink
    25/11/2011 17:03

    ma bucur ca usl contesta legea asistentei sociale la curtea constitutionala!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: