Skip to content

Ponta trebuie să calce pe urmele lui Blair. E singura soluţie pentru PSD.

12/11/2011

Tony Blair este politicianul pe care nu mă feresc să îl compar cu Victor Ponta, preşedintele partidului din care fac parte. În doar câţiva ani, primul şi-a transformat şi mobilizat partidul spre câştigarea istorică a trei mandate, devenind figura politică dominantă a ultimelor două decenii din peisajul politic al Marii Britanii. Blair a avut tenacitatea şi inteligenţa necesare pentru a lua deciziile care au condus la reinventarea Partidului Laburist. De ce nu ar putea avea sorţi de izbândă şi Victor Ponta?

Ambii au devenit lideri ai partidelor de stânga din ţările lor la aceaşi vârstă. Tony Blair a dus partidul la victorie, conducând Marea Britanie într-o perioadă fastă. A realizat reforme pas cu pas, iar în momentul în care Partidul Laburist era blocat în opoziţie de aproape 20 de ani, Blair a fost cel care a reuşit o schimbare profundă în propriul partid pentru ca publicul să perceapă ca atare mesajul de reformare. Nu a fost usor, pe parcurs, laburiştii au înţeles că trebuie să-şi facă curaj pentru a produce schimbări majore, iar primul pas a fost acela de a primenii propriul partid de “relicvele trecutului”, imagini permanente ale esecului formatiunii lor politice.

Dincolo de această comparaţie, zilele acestea, Victor Ponta a făcut un ring din PSD în disputa cu Mircea Geoană. Dacă va reuşi să câştige, se va instala ca un lider puternic, poate cel mai puternic de după Ion Iliescu. Nu o să mă feresc să spun că acum, în PSD, se joacă pentru o miză extrem de importantă şi, din moment ce preşedintele partidului a pornit pe această cale, ar trebui sa nu se opreasca până nu va reusi sa îl excludă pe Mircea Geoana.

Unii vorbesc despre riscul ca PSD să piardă functia de preşedinte al Senatului. Pentru acestia vreau să mă fac bine inteles: PSD nu mai deţine de mult timp funcţia de preşedinte al Senatului.Nu cu Mircea Geoana ocupând-o.
Alţii vorbesc despre pericolul de a pierde un membru important al partidului, un om valoros. Pe acestia i-aş intreba la ce ne este de ajutor un om care doar  bruiază constant mesajele PSD şi este un simbol al eşecului, o etichetă a insuccesului politic PSD din ultimii ani. Ca să nu vorbim despre talentul lui Mircea Geoana de a se agaţa cu toate forţele de orice scaun pe care l-a avut la îndemână, asta in ciuda faptului că punându-şi interesul personal inaintea interesului partidului din care face parte, reprezintă poate cel mai mizer lucru pe care un politician îl poate face in relaţia cu popria echipă, dar şi cu alegătorii şi simpatizanţii acelei formaţiuni politice.

Îi doresc lui Victor Ponta să aibă curajul şi charisma lui Tony Blair, pentru că PSD are nevoie de  reformă si fermitate, iar el poate fi omul acestei schimbări.

Sunt conştient că puterea nu se dă, ci se câştigă. Victor Ponta are nevoie de un comitet executiv, are nevoie să tranşeze rapid diferendul cu Mircea Geoană, dar mai mult decât orice, PSD are nevoie de susţinere din partea întregului partid. Spun asta pentru ca sunt convins ca PSD-ul trebuie sa înveţe din lecţia politică pe care Tony Blair ne-a dat-o în trecut. Am face bine, dacă aspiram spre marile democraţii europene, să şi începem să învaţăm din lecţiile servite de acestea, din secretele succesului lor.

Credinţa mea este că Victor Ponta nu va eşua şi partidul nostru va fi pregătit mai bine ca niciodată pentru bătălia electorală de anul viitor. În PSD există o stare de spirit a schimbării, iar Victor, care conduce partidul, a înţeles nu de ieri de azi, că acum şi numai acum este momentul acţiunii. Oricând altcândva va fi prea târziu.

Advertisements
One Comment leave one →
 1. 22/11/2011 15:35

  Salut,

  Sunt de acord cu tine, Robert si mi-as dori si eu acelasi lucru.
  Insa, un lider care a ajuns in varf datorita puterii altora (persoane importante) ar fi trebuit sa se apropie de organizatiile locale si de cei mici sau fara putere care l-au sustinut si sa se indeparteze de cei care l-au creat ca personaj politic (aceleasi persoane importante) pentru a-si putea crea astfel o putere a sa – personala de a influenta lucrurile in partid. Stiu ca pare cinic insa … nu se poate altfel.
  Din pacate, prea putini politicieni citesc “Principele” de Machiavelli ca sa si reuseasca in politica atat pentru binele lor cat mai ales pentru binele comunitatii/tarii. Poate va aparea o astfel de persoana in PSD si lucrurile vor sta altfel … Acea persoana trebuie sa aiba trei calitati in acelasi timp:

  – sa fie om
  – sa fie lup
  – sa fie vulpe

  Parerea mea, ca prieten, Victor Ponta nu este o astfel de persoana (care dealtfel, e un om exceptional insa … atat).

  Acelasi,
  Alecs (starcraft)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: