Skip to content

E momentul să ne trezim şi să nu mai intrăm în jocul diversioniştilor

25/02/2011

Asistăm de citeva zile la o gîlceavă din ce în ce mai puternică pe marginea legilor ce vor face parte din noul Cod al Muncii, aşa cum este el propus de “minusculul premier” Boc.

Opoziţia a intrat în joc, a început să analizeze, sindicaliştii îşi arată muşchii pentru a demonstra membrilor că le apără interesele, iar, de pe margine şi societatea civilă îşi dă cu părerea.

Sincer cred că toată lumea a căzut într-o capcană. Ne repezim toţi să discutăm despre acest Cod al Muncii, care de fapt nu schimbă nimic esenţial. În loc să privim cu atenţie la adevărata problemă pe care piaţa forţei de muncă o are în România, noi facem analiză de text şi intrăm astfel în jocul lui Băsescu, Boc & Co.

Ei vor ca noi să ne dăm cu părerea pe marginea acestei propuneri legislative nefericite din mai multe motive:

–          Unu, conform principiului < fă-te că munceşti>, ei se fac că muncesc şi propun o lege care de fapt nu schimbă mare lucru. Noi ii băgăm în seamă.

–          Doi, această lege le permite să bată monedă pe prostia pe care o susţine în cor toată suflarea PDL-istă ,şi anume aceea conform căreia ei ar reforma statul.

–          Trei,  discutînd pe marginea acestei propuneri legislative (care este aberantă în multe locuri), pierdem din vedere imaginea de ansamblu si care sînt nevoile reale ale pieţei muncii din România.

Aceasta este asemenea oricărei pieţe. Dacă-mi permiteţi comparaţia, e ca la piaţa de legume: dacă există cerere de roşii, iar acestea sînt puţine, preţul va creşte automat. Asta se întîmplă în acest moment în România: sînt locuri de muncă din ce in ce mai puţine, iar şomeri din ce în ce mai mulţi. În aceste condiţii, evident că angajatorii îşi permit din ce in ce mai multe în raport cu angajaţii.

Prin urmare, e fals să te repezi şi să susţii că în noua lege angajatul român va munci , să zicem, 16 ore pe zi. El le munceşte deja, pentru că nu are de ales, pentru că, dacă refuză, iese imediat pe uşă şi în locul lui va veni altul dispus să facă acest lucru pentru a supravieţui. Aceasta fiind situaţia, comentînd această lege, sîntem ori ipocriţi, ori nu cunoaştem realitatea: ce dacă legea va statua faptul că angajatul munceşte 16 ore pe zi, cîtă vreme el o face deja. Că în viitor acest lucru va fi legal, asta nu-l încălzeşte prea mult pe angajatul care oricum nu are de ales.

Prin urmare, adevărata provocare, pe care noi – Opoziţia , sindicatele, societatea civilă, ar trebui să o punem actualei guvernări, ar fi aceea de a forţa Puterea să ne prezinte ce plan de revitalizare a pieţei de muncă are. Cum va creşte numărul locurilor de muncă, astfel încît echilibrul să fie restabilit în relaţia angajat-angajator. Aceasta este problema, restul e praf în ochi.

Actuala putere nu vrea în schimb să discutăm despre fondul problemei, pentru că nu are soluţii, este total depăşită. Ea nu ştie să genereze locuri de muncă, nu ştie să pompeze bani in investiţii pentru crearea de noi slujbe, nu ştie cum să facă ca această ţară să şi producă.

In schimb, ce ştie foarte bine sa faca puterea portocalie este să creeze diversiuni, teme false de discuţii, doar, doar, oamenii vor uita de fondul problemei. Iar noi, din nefericire, le-am intrat de prea mult timp în joc şi dansăm după acordurile false ale muzicii lor.

E momentul să ne trezim, să le forţăm mina, să-i facem să discute despre problemele reale pe care le are România. A sosit vremea ca ceaţa deasă care a coborît peste ţară în ultimii ani să se ridice. Iar noi, cei din Opoziţie, trebuie să fim primii care încep să facă lumină şi să arate românilor care este realitatea din spatele diversiunii, demagogiei şi neputinţei actualei guvernări.

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: