Skip to content

Toaletăm copacul corupţiei pentru a creşte mai frumos şi mai mare

23/02/2011

Sunt deja la a treia postare în care vă vorbesc despre scandalul de corupţie din vămile României. În ciuda apelurilor repetate, făcute atât de mass-media, de opinia publică, cât şi de o parte a clasei politice, printre care mă număr şi eu, actuala putere nu spune cine sunt Regele şi Regina acestui sistem corupt.

Să ne înţelegem bine, nici nu o să spună. Asta în ciuda faptului că, în urmă cu câteva ore, am citit prin presă că există “pioni” care dau aceste nume. Vor fi declaraţi nebuni, se vor cere probe, se va spune despre aceştia  că, în disperare de cauză, caută să scape fabulând.

Ca reprezentant al noii generaţii de politicieni, care n-am fost niciodată în postura publică de a gestiona aceste anomalii ale sistemului, pot să susţin cu fermitate că acest sistem nu există în vămile României de ieri, de alaltăieri. El a fost transpartinic şi s-a perfecţionat în timp. Astfel că vina este împărţită de toată clasa politică ce a gestionat această ţară în ultimii 20 de ani.

Dar acum înţeleg că este un moment zero, în care “întâiul marinar al ţării” reformează statul şi luptă împotriva corupţiei. Ei bine, exagerez, Băsescu doar mimează acest lucru, fiind şi el biciuit de UE, care s-a săturat de nesimţirea puterii de la Bucureşti în condiţiile în care pretenţiile acesteia sunt… europene.
Totuşi, asumându-ţi un asemenea rol, fie el şi doar pentru a păcăli privirile încruntate din Europa, este cel puţin jenant şi ipocrit să te opreşti la arestările unor bieţi pioni din vămi.
Apelând la o metaforă, această corupţie din vămi este ca un copac. Traian Băsescu vine şi începe să-i taie crengi, îl toaletează, dar nu vine cu securea la rădăcină pentru a-l pune la pământ. În aceste condiţii, după o perioadă de timp, în locul crengilor toaletate vor creşte altele noi, mai sănătoase, care vor face copacul mai mare, mai rezistent şi mai falnic.

De ce nu merge preşedintele cu toporul la rădăcină? Pentru că nu trebuie uitat că, din acest copac, cei aflaţi la putere se hrănesc. Şi acum la putere sunt ei. Şi peste câteva luni vine Campania, iar copacul trebuie să-şi revină şi să hrănească puterea.

Ce rămâne în urmă? Nişte frunze, care, odată tăiate, se vor usca şi, dacă există interesul, va bate şi vântul pentru a le duce departe. Destul de departe pentru a nu mai fi strânse de justiţie.

Advertisements
2 Comments leave one →
 1. Radu Raluca-Oana permalink
  23/02/2011 23:12

  Esti deja la a treia postare de genu asta si exagerezi:) Nu zic ca nu ai dreptate.. Insa lucrurile nu stau chiar asa. In fine, bafta in continuare in lupta ta pt gestionarea sistemului:D

  • 25/02/2011 12:55

   Raluca, poate ai dreptate. Dar cred ca trebuie sa incercam cu totii sa punem presiune pe actuala putere, sa le explicam ca intelegem mai mult decit ne livreaza ei prin diverisunile lor. In acest sens astept parerea ta despre postul referitor la noul cod al muncii.
   Multumesc anticipat si mult succes.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: