Skip to content

Fac pariu că ştii cine-s Regele şi Regina…

22/02/2011

Sarabanda arestărilor în vămile României continuă. Asta e bine. Deocamdată cad numeroşi pioni. Asta nu mai e bine. Unde-i Regina, unde-i Regele? Aceasta e întrebarea pe care toţi românii şi-o pun de câteva săptămâni.

Aşa cum stă bine unui reality-show care se respectă, arestările la vamă au început de lunea dimineaţa. Să avem ce vorbi toată săptămâna, să mai uităm un pic de foame şi de problemele de zi cu zi.

În această săptămână a venit rândul Vămii Albiţa. Foarte bine. Aceşti oameni trebuie puşi cu toţii să plătească dacă au greşit şi înţeleg că probe sunt destule. Mersul justiţiei trebuie să fie simplu atunci. Personal, m-aş fi putut lipsi de show-ul TV ce însoţeşte aceste arestări, dar pot să înţeleg că poporului căruia nu-i dai pâine măcar circul oferit trebuie să fie de calitate. Şi aşa se explică şi elicopterele din regia TV.

Lăsând gluma la o parte, dacă tot trebuie să uităm de foame şi să vorbim de agenda impusă pe filiera Cotroceni, hai să punem nişte întrebări incomode şi să analizăm un pic această situaţie neverosimilă din vămile României, cine ştie, poate urmând firul logicii dăm de Rege şi Regină:

Înţeleg, fie şi dacă ar fi să mă raportez doar la numărul impresionant de funcţionari (pioni) umflaţi din vămi, că aveam de-a face cu o pandemie a infracţionalităţii vamale. Nu vreun caz izolat de vameş care, în dorinţa de a-şi rotunji veniturile, buzunărea cu avânt vreun mic traficant. Prin urmare, singura concluzie logică este că acest sistem mafiot din vămi nu era un secret pentru cei care-i guverna,  pentru cei care-i numeau în funcţii şi îi păstoreau, adică pentru autorităţile statului.
Niciun om întreg la minte nu cred că poate susţine că o astfel de corupţie generalizată putea fi ţinută sub capac, astfel încât să nu răsufle nimic la centru. O fi mergând acest lucru dacă avem de-a face cu câţiva funcţionari mai abili, dar, când toată vama e coruptă, să spui că la centru nu se ştia, înseamnă să te umpli de ridicol.

Mergând în continuare pe tărâmul logicii, înseamnă că această stare cangrenoasă generată de corupţie la frontierele ţării era tolerată de statul portocaliu, cel care numise politic şefii tuturor organismelor abilitate să gestioneze şi să controleze vămile din România. Acum, această toleranţă poate avea două explicaţii:

–         Prima: cei de la centru sunt total incompetenţi;

–         A doua:  sunt total cointeresaţi, ei sunt destinaţia finală a întregului sistem de evaziune fiscală construit şi perfecţionat în vămile din România. Or, din această poziţie, doar nu erau nebuni să omoare găina cu ouăle de aur.

În acest context, se naşte întrebarea: de ce au omorât-o acum? Răspunsul e tot simplu: cei de afară le-au cerut-o. Dar în această cheie este firesc să tragem şi concluzia:

Au omorât găina cu ouăle de aur, dar nu vor omorî niciodată beneficiarii acesteia. Prin urmare, să nu vă faceţi iluzii, pionii vor fi singurii sacrificaţi, Regele şi Regina stau liniştiţi. Sacrificarea lor s-ar numi sinucidere. Or, asta nu se face doar de dragul luptei cu corupţia…
“Glumim, glumim, dar în raport cu alţii, nu cu noi”…

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: