Skip to content

Agenţia Naţională de Integritate, “căţeaua răpciugoasă” ce stă-n lanţ sub mesele puterii

16/02/2011

* Un  semipamflet, dureros de veridic

Dacă nu m-ar bufni râsul, m-ar apuca plânsul. Vă spun sincer, după o săptămână în care toată suflarea a aşteptat să vadă care sunt Regina şi Regele de pe tabla de şah a corupţiei din România, al nostru preşedinte, asemenea “Mamei Omida”, dă verdictul în aceste zile, mutând Regina şi Regele în curtea sindicaliştilor.

Aşa cum îi stă bine oricărui stat dictatorial, autorităţile care respiră cu aprobare de la Tătuc s-au întrecut pe sine şi, în 48 de ore, i-au făcut pe plac preşedintelui, punând tunurile pe liderii de sindicat.

Am două mari probleme cu felul în care se întâmplă aceste lucruri în România de astăzi.

Prima: e clar că Traian Băsescu vrea să pună capac scandalului de corupţie din vămi. Numai că, odată bulgărele pornit la vale, nu se mai poate opri aşa de uşor. Poporul vrea să afle cine-i Regina şi cine-i Regele. Aşa că preşedintele, în calitatea lui de mare diversionist, ne ia de proşti şi încearcă să ne facă să înghiţim varianta potrivit căreia cele mai importante piese de pe tabla de şah a corupţiei se află în ograda liderilor de sindicat. Şi pentru asta încearcă marea cu degetul şi o aruncă în joc pe ANI.

Şi aşa am ajuns şi la cea de-a doua problemă: Agenţia Naţională de Integritate.

Biata de ANI a catadicsit să se trezească din somn, asemenea Albei-ca-Zăpada, doar după ce Prinţul (a se citi Băsescu) “a sărutat-o pervers” cu un şut bine poziţionat în partea dorso-ventrală.

Carevasăzică, până când întâiul om al ţării nu a dat ordinul de luptă, ANI nu s-a prins că în fişa ei de post stă şi verificarea averilor strânse de liderii de sindicat. Instituţia creată de Băsescu pentru a şantaja şi compromite pe termen scurt rivalii politici şi sociali dormea dusă în bocanci, dar la un semn a trecut sârguincioasă la treabă.

Aşa că, trezită la viaţă peste noapte, ANI mimează într-un mod penibil competenţa şi preocuparea pentru a împărţi dreptatea. Din nefericire, incompetenţa de care a dat dovadă în ultimii ani şi slugărnicia politică fac din sărmana ANI o căţea răpciugoasă ce stă în lanţ pe sub mesele puterii, aşteptând cu privirea pofticioasă un os de ros. Toată lumea s-a prins între timp că ea nu muşcă, pentru că n-are dinţi şi habar nu are cum se face asta, dar, în schimb, e rea de gură, latră tare, iar pe cei slabi de înger îi mai poate încă pune pe fugă.

P.S. Nu mă înţelegeţi greşit. Este absolut normal ca averile sindicaliştilor să fie puricate şi verificate până la ultimul leu. Ştiu că liderii de sindicat nu sunt uşi de biserică şi, dacă vor exista probe clare, ei trebuie sancţionaţi ca orice român, care nu poate fi mai presus de lege.

Dar ştiu din proprie experienţă, de om anchetat de ANI şi care la finalul demersului a primit NEÎNCEPEREA URMĂRIRII PENALE, că scopul acestei instituţii este acela de a se ocupa de vendete politice. De a şicana, de a intimida, de a te face să pierzi timpul, să pierzi bani cu avocaţii, într-un cuvânt, de a face tot ce-i stă-n putinţă pentru a-ţi bloca activitatea.

Tare mi-e teamă că, şi-n cazul liderilor de sindicat, nu urmăreşte să se facă dreptate, ea face un joc politic şi încearcă pe cât posibil să-i sperie pe liderii mişcării sindicale, în pragul unei primăveri ce se anunţă incendiară din punct de vedere al mişcărilor sociale.

Întrebarea este: mai poate Băsescu să ne prostească cu aceste metode? Eu sper că nu.

 

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: