Skip to content

Băsescu “aşază PDL-ul în groapa PNŢCD-ului”. Să-i fie ţărâna uşoară…

15/02/2011

Vânzoleală mare pe scena politică în aceste zile. La distanţă de doar câteva săptămâni de când preşedintele Traian Băsescu ne asigura că Emil Boc este cel mai bun premier pe care îl poate avea România, iată că a venit momentul ca “întâiul marinar al ţării” să o dea cotită ca la el, la Murfatlar, şi să caute un nou premier.

Găselniţa lui Băsescu este, de această dată, ca premierul să fie un independent.

Ce urmăreşte?

În primul rând nu putem disocia momentul în care face acest lucru de apropierea Congresului PDL. Într-un moment extrem de delicat pentru portocalii, Băsescu se comportă zilele acestea mai mult ca un preşedinte de partid, şi nu ca unul de ţară. El vrea să dea mesaje foarte clare PDL-ului: că-n pixul lui stă totul, de la schimbarea premierului până la numirea viitoarei conduceri a partidului.

Un alt obiectiv este acela de a mai reduce un pic din presiunea publică ce creşte zi de zi. Dă satisfacţie poporului şi scapă de un om extrem de nepopular, dând la schimb un “independent”, un tehnocrat ce nu mai poate fi lipit neapărat de imaginea PDL-ului. Pe scurt, câştigă un pic de timp din punct de vedere al liniştii sociale.

Ce va reuşi?
Aceasta este o altă întrebare. Şi dacă suntem atenţi la trecutul politic al acestei ţări, cred că răspunul nu este decât unul singur:

Aduceţi-vă aminte de guvernarea PNŢCD din anii 1996-2000. Şi atunci, după trei ani de guvernare dezastruoasă a României, pentru ultimul an s-a apelat la varianta unui premier independent.  Atunci a fost Mugur Isărescu, cel care a încercat să mai salveze ceva din dezastrul provocat de PNŢCD.

Acum se caută un independent care să mai salveze ceva din dezastrul provocat de PDL. Oricine ar fi, finalitatea va fi aceeaşi: asemenea PNŢCD-ului care nu a mai reuşit să intre în parlament după eşecul guvernării 1996-2000, şi PDL-ul respectă scenariul de partid ce se pregăteşte să iasă pe uşa din dos a scenei politice româneşti. Din nefericire, nouă, celorlalţi, ne rămâne nota de plată a celei mai proaste guvernări pe care a avut-o România după decembrie ’89.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: