Skip to content

De ce cred ca pensiile pot deveni un motor al dezvoltării economice

14/02/2011

Cheia succesului în afaceri şi în viaţă, în general, e o bună strategie, în afara celorlalte calităţi. După ce faci o bună strategie trebuie să fii capabil să o urmezi. Cei de la guvernare se află în imposibilitatea de a face o strategie corectă.

De exemplu, au tăiat pensiile şi taie în continuare şi pensii, şi salarii, şi tot, şi ne spun că în toată lumea se întâmplă la fel. Ungurii, vecinii noştri, tocmai ce cresc pensiile. Lipsa de viziune ar fi trebuit suplinită de o analiză de piaţă. Veniturile pensionarilor puteau fi folosite ca un motor al dezvoltării economice.

Ce trebuie să producă România ca să furnizeze marfă pensionarilor care să cumpere din producţia internă? Să creăm locuri de muncă, acei angajaţi vor plăti bugetul la pensii, la sănătate, vor plăti impozite la stat şi vor avea de muncă şi tinerii. Trebuia să vedem în ce măsură trebuie să producem mai multe alimente în România, în ce măsură putem să vindem medicamentele produse în România. Cred că aici era cheia succesului.

Eu cred în stabilitate în general. Dacă te apuci acum să recalculezi pensiile stabilite legal acum cinci sau 10 ani, faci mai mult rău, dai o senzaţie de instabilitate. Vezi unde e proastă legea şi să încerci să faci o lege bună, echitabilă, dar ea să-şi producă efectele din momentul promulgării, nu retroactiv. Dacă sunt pensii foarte mari şi pensii foarte mici, văd ca o soluţie impozitarea pensiilor foarte mari, astfel încât să ai bani să faci o redistribuţie economică, o echitate socială.

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: