Skip to content

Dosarul VAMA: ipocrizia preşedintelui

10/02/2011

Pentru a înţelege mai bine scandalul săptămânii, declanşat în jurul vămilor din România, trebuie să facem o incursiune în trecut. Respectând dictonul potrivit căruia, “pentru a înţelege prezentul, trebuie să-ţi cunoşti istoria”, vă invit să facem un salt în timp în perioada septembrie – octombrie 2009.

Ministrul de interne de atunci, Dan Nica, a intrat peste mafia din Vama Stamora Moraviţa, mobilizând organele de anchetă şi control de la Bucureşti. De la 1 la 31 septembrie, supracontrolul venit de la Bucureşti nu a lăsat să intre nici musca în România.

S-a plecat atunci de la o constatare de bun-simţ făcută de ministrul Nica: potrivit actelor raportate de la vamă, fiecare om care intra sau ieşea din vamă cumpăra de la duty-free-uri (aici este o altă poveste interesantă, dacă am afla cine sunt cei din spatele acestor afaceri) nu mai puţin de 3.500 de pachete de ţigări.

Surpriză, după o lună de controlul la sânge făcut în vamă, la 31 septembrie s-a constatat că această sumă a scăzut cu 80%. În faţa evidenţei, ministrul de interne de atunci a cerut Autorităţii Vamale şi ANAF-ului să ia măsurile necesare şi să declanşeze o anchetă. Dar surpriza ce a urmat?

Alianţa PSD – PDL s-a rupt în zilele următoare, aşa cum bine vă puteţi reaminti, miezul discordiei fiind ministrul… Dan Nica. Acesta tăiase deja din mafia de la Vama Stamora Moraviţa grupul infracţional din acea zonă, stabilise, conform legendelor locale, o recompensă de 5 milioane de euro pentru capul ministrului Nica. Şi PDL-ul s-a conformat. Nu neapărat pentru suma vehiculată în legendă, ci pentru că acea vamă era o conductă importantă de bani pentru partid, mai ales în proximitatea alegerilor prezidenţiale ce băteau la uşă.

Zis şi făcut, s-a creat un scandal pueril cu “autocare”, i s-a pus în cârcă lui Nica, şi ceea ce a urmat se ştie.

Ce trebuie să ne pună pe gânduri ar trebui să fie faptul că, atunci, Traian Băsescu şi PDL-ul au sacrificat stabilitatea politică a ţării pentru Vama Stamora Moraviţa. Ce s-a întâmplat între timp? Aceasta este întrebarea ale cărei răspunsuri pot face lumină în tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile…

Şi aici, în lipsa unor probe palpabile, nu putem decât să facem o incursiune pe tărâmul logicii şi să punem cap la cap lucrurile.

Evident, un rol important în tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile îl joacă presiunea pe care UE a pus-o pe România prin amânarea aderării la Spaţiul Schengen.

În plus, pe fondul frământărilor din PDL, cauzate de apropierea alegerilor interne, Traian Băsescu “îmbină utilul cu plăcutul” şi împuşcă  mai mulţi iepuri dintr-o dată. Face pe plac Europei şi dă o lovitură puternică şi taberei Blaga din PDL, pe care l-a avertizat pe faţă că ar fi bine “să-şi mai amâne foamea de putere”.

Băsescu le arată românilor că neaderarea la Schengen este cauzată în primul rând de un sistem de corupţie politic transfrontalier, moştenit şi utilizat de tot spectrul politic, şi nu de inabilitatea actualei puteri de a gestiona acest target politic primordial pentru România.

O atitudine ipocrită dacă ţinem cont că putea să facă acest lucru în 2009, şi poate acum intram în Schengen. Dar de unde ar mai fi avut PDL-ul bani pentru campania prezidenţială din 2009? Bani ce au avut ca finalitate un nou mandat de preşedinte pentru Traian Băsescu.

Vi se pare cunoscută această filosofie de viaţă: te folosesc atât cât am nevoie, după care îţi înfing cuţitul în spate?

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: