Skip to content

“Jurnal rusesc”, o lectură obligatorie pentru România de azi

03/02/2011

Tuturor celor care privesc cu scepticism acuzele lansate de numeroase voci ale societăţii româneşti în legătură cu tendinţele autoritare ale lui Traian Băsescu le recomand ca lectură obligatorie cartea intitulată “Jurnal rusesc” scrisă de jurnalista Anna Politkovskaia.Vor descoperi, printre rânduri, similitudini incredibile între statul construit de Putin, cel care conduce Rusia cu mână de fier de peste un deceniu, şi “statul reformat” de Băsescu în zilele noastre.

De la mişcările de pe scena politică în care sunt inventate partide pentru slăbirea şi anihilarea opoziţiei (vezi în cazul României hibridul UNPR) până la învrăjbirea diverselor categorii sociale sau până la împărţirea clasei de afaceri în “moguli buni” şi “moguli răi”, cu fiecare rând parcurs ce descrie într-un mod lucid şi sec realitatea  crudă a vieţii publice şi politice din Rusia, vor descoperi că modelul Putin este copiat în România lui Băsescu.

Asta ca să nu mai vorbim despre faptul că afinitatea lui Putin pentru serviciile secrete cu ajutorul cărora controlează Mama Rusie este uşor de regăsit în apucăturile actualului preşedinte al României.Aş vrea să citiţi cartea pentru că este extrem de actuală şi ne ajută să înţelegem anumite mişcări ce au loc, aparent haotic, pe scena vieţii publice şi politice din România.

Plecând de la premisa că “originalitatea presupune lipsa de cultură”, ne putem gândi, ce-i drept, cu teamă de viitor, că toate coincidenţele pe care le veţi găsi în momentul în care suprapuneţi realităţile din Rusia lui Putin realităţilor din “statul reformat” de Băsescu nu sunt întâmplătoare. Departe de mine să susţin că România este Rusia. Din nefericire, acest lucru nu este adevărat decât în ceea ce priveşte tendinţele autoritare, mişcările de manipulare politică şi socială. Băsescu, având o afinitate pentru tot ceea ce este distructiv, nu copiază decât aceste aspecte. Spun din nefericire, deoarece în Rusia lui Putin s-au întâmplat şi lucruri bune din punct de vedere al renaşterii economice a fostului colos URSS. Dar România nu este Rusia decât în copierea lucrurilor facile. Lectură plăcută.

P.S. – Autoarea cărţii, una dintre puţinele voci ale mass-mediei ruse care a criticat constant regimul Putin, a fost asasinată în scara sa de bloc. Evident, o coincidenţă… Noi n-am ajuns încă acolo, dar nici Băsescu nu conduce România de mai bine de un deceniu. Mai aveţi puţintică răbdare…

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: